Leren over de rijke historie van jenever bij Hooghoudt 27 oktober 2016

Erwin Hoekstra Geen categorie

Op donderdag 27 oktober 2016 waren we als noordelijke JBN’s te gast bij familiedistilleerderij Hooghoudt in Groningen. Deze bijeenkomst was georganiseerd door JBN Groningen.

Na ontvangst met een tonic-achtige drank leerden we van een bevlogen vinoloog alles over likeur en jenever. Was het vroeger een medicijn tegen griepjes, tegenwoordig is het een sterke drank. Aanvankelijk in trek bij ouderen, nu in opmars onder jongeren. We maakten kennis met de jonge en oude jenever, korenwijn en zoete jenever. Deze laatste is speciaal geproduceerd om bij jongeren een voet tussen de deur te krijgen. We mochten naar hartenlust proeven.

Het rijke familieverhaal zagen we in een film, maar staat ook op de muren. Zo liepen we tijdens de rondleiding letterlijk door de tijd. De firma begon in 1888 in een keldertje aan de Oosterstraat. Het echtpaar Hooghoudt bereidde er likeuren en regionale dranken. Later gingen ze over op het stoken van alcoholische dranken. Ze experimenteerden volop met gewassen en kruiden, ontdekten de rijke wereld aan smaken en openden een winkel, proeverij en stokerij. Later moesten ze een aantal keren verhuizen, omdat ze uit hun jasje waren gegroeid. Inmiddels is er sprake van de 4e generatie Hooghoudt.

De oorsprong van jenever is moutwijn, waaraan extracten uit de jeneverbes worden toegevoegd. De basisgrondstoffen van moutwijn zijn gerst, rogge of maïs. De mout wordt vermengd met water, maïs en rogge. Dat wordt vervolgens met gist vermengd, de moutenzymen zetten zetmeel om in suikers, de gist zet de suikers om in alcohol. Daarna wordt die substantie gedistilleerd.

Jenever is een gelaagd product en kent een complex, bijzonder en verfijnd proces. Bij Hooghoudt variëren ze met gelagerde moutwijnen, graanalcohol en het componeren met kruiden, vruchten en specerijen. Ze ‘vangen smaken uit de natuur’. Ze laten traditioneel gestookte moutwijn rijpen op eikenhouten sherryvaten. Kruiden, specerijen, fruit en fruitschillen zetten ze tot zes weken op trek.

Tijdens de rondleiding zien we het totale proces. Van proeflokaal, opslag van vaten tot het verpakken van flessen. Hooghoudt heeft zo’n 50 medewerkers, die met recht trots mogen zijn op hun echte Groningse Graanjenever.

Met 35 aanwezigen van alle drie noordelijke districten was dit wederom een geslaagde JBN-avond!