Verslag bijeenkomst over Presenteren & Tekst op 13 december 2017

Erwin Hoekstra Geen categorie

De laatste JBN-bijeenkomst van 2017 was in het kleinste Jugendstil-theater van Europa: De 4 Pelikanen in Leeuwarden. Op 13 december werden we verwelkomd door de eigenaar van de stichting, waarin het theater is ondergebracht, Jan-Dirk van Ravesteijn. De zanger, cabaretier en verhalenverteller is van alle markten thuis. Gehuld in trouw-toga nam hij ons mee in de geschiedenis van het kleintheater. En tussendoor gaf hij lessen in ondernemerschap. Het pareltje van de stad Leeuwarden is in 1904 gebouwd als verzekeringskantoor van de Utrechtse Verzekeringen. Het was een samenwerking van twee architecten. Na opheffing van het verzekeringskantoor in 1935 kwamen er een apotheek en glas-in-loodatelier in. Het was een unieke plek en daardoor geschikt voor een uniek project.

Jan-Dirk verdient niets aan het theater in geld, maar krijgt er wel veel good-will mee. Hij heeft, naar eigen zeggen, de gunfactor. Voor 2018, het jaar van de Culturele Hoofdstad, stromen de aanvragen al binnen. Om zover te komen, ging de kost voor de baat uit. Hij heeft risico’s moeten nemen, waarvan hij de uitkomst niet 100% zeker wist. Mooi resultaat was ook dat hij in maart jl de Stimuleringsprijs voor Cultureel Ondernemerschap van de gemeente Leeuwarden heeft gewonnen.

Het is, aldus Jan-Dirk, belangrijk je eigen kaders te kennen. Ook adviseert hij te genieten van het proces, dat je moet weten wat je kracht is (als jij niet weet wat jouw kracht is, weet je omgeving het helemaal niet) en dat je dichtbij jezelf moet blijven (de intrinsieke waarde heeft iedereen in zich).

Valkuil is dat je aannames doet; dat je ervan uitgaat dat de ander wel snapt wat jij bedoelt. Andere valkuil is dat je zó bang bent dat iets mislukt, waardoor je stil blijft staan. Bedenk dan: als je niks hebt, heb je ook niks om te verliezen…

Over de communicatie zegt hij: ‘Hou het simpel’. Ga terug naar de basis, blijf bij jezelf, geloof in wat je kunt. Wees ook realistisch. Bedenk bijvoorbeeld: is er behoefte aan mijn product? Zijn er mensen die er geld voor willen betalen? Zie het ondernemerschap als een land, waarop gezaaid moet worden. Zorg voor aandacht, bedenk passende woorden en maak het wereldkundig.

Met tussendoor een leuke oefening was dit weer een echte JBN-avond vol tips en trucs. Nadien was er nog de traditionele Kerstborrel, zodat we 2017 op informele, gezellige wijze hebben afgesloten.