Workshop ‘Pak je vierkante kubieke meter kans’, 21 juni 2017

Erwin Hoekstra Geen categorie

Met JBN Fryslân kom je altijd op de mooiste plekjes. Dit keer waren we te gast bij het Hellinghûs in Dokkum. Dokkum zelf is al een mooi stadje, maar wij zaten ook nog eens in een monumentaal pand aan het water. Gecombineerd met het mooie weer en de langste dag werd het een succesvolle avond. Er was ook weer een nieuw lid en daarnaast vier introducees. In totaal 17 personen. Nadien verzorgde ons lid Chantal Akkus (www.dederdegang.nl) heerlijke hapjes om de avond compleet te maken.

Spreker van de avond was Peter Scherjon van MKBBeter. Peter is al jaren ondernemer en heeft de nodige ups en downs gekend. Hij vertelde over kansen grijpen. Vaak vliegt er eentje voorbij, maar je moet hem wel zien. Alles begint met ‘vooruit dromen’. Daarom gaf hij ons zijn TomTom, oftewel Bedrijfslens. Het is belangrijk vooraf stil te staan bij de volgende vragen:

  • Waarom doe ik wat ik doe?
  • Voor wie doe ik wat ik doe?
  • Waar wil ik naar toe?
  • Welke waarde wil ik toevoegen?

Hier de bedrijfslens, die kan dienen als Tomtom voor je bedrijf:

Zodra je de vier buitenkanten duidelijk hebt, kun je aan de slag met de binnenkant (de hoe-vraag). In groepjes van twee gingen we hierover in discussie. Op zoek naar de eigen uitdaging. Bij terugkomst bleek dat Focus bij velen een puntje blijft.

‘Werken aan je bedrijf’ en niet alleen ‘in’ je bedrijf, was ook zo’n eyeopener. Af en toe rust nemen en je bedrijf vanaf een afstandje bekijken. Je kunt je dan weer concentreren op de dingen die belangrijk zijn en niet alleen op de ‘urgente’ zaken.

‘Kies om gekozen te worden’ was ook zoiets. Je hebt altijd een keuze. In die zin sloot deze bijeenkomst mooi aan op de vorige workshop (door Judith Webber) waarin het maken van keuzes centraal stond.

Kortom, een prima avond, waarop we met voldoening terug kijken!